Dwars door de Rijstvelden van Noord -Oost Thailand

Individuele (privé) reis

Het oosten van Thailand is een gebied dat nogal eens wordt overgeslagen in het rijtje van bezienswaardigheden. En waar dat dan ook aan mag liggen, het is volledig ten onrechte. Oost Thailand heeft juist veel te bieden. Zijn Khmer geschiedenis geeft een heel ander beeld dan waar dan ook in Thailand en behoren bolwerken als Phanom Rung na Ankor Wat tot de mooiste Khmer tempels van Azië. Maar er is nog veel meer, namelijk de eenvoud van het leven in de I-Sarn, zoals Noord Oost Thailand wordt genoemd in de volksmond, is voor ons een prettige kennismaking met het lokale Thailand. Relax en maak je niet zo druk, oftewel “sabaai sabaai” zoals de Thai het noemt, loopt hier als een rode draad door hun gebalanceerde leven in rust-geloof en werk. Vooral in de prachtige provincie Loei maakt u volop kennis met het lokale leven, ontmoet u de Thai en fietst u door een niet toeristisch dorp. Een BBQ bij een Thaise boerenfamilie, op een afgelegen boerderij in het plaatsje Wang Saphung en zonder elektriciteit, maakt uw ontdekking door oost Thailand tot een bijzonder leuke en unieke ervaring.

NL 014 rij 1 foto 1 NL 014 rij 1 foto 2 NL 014 rij 1 foto 3

PROGRAMMA
Dag 01 Bangkok – Khao Yai (200 km)
U verlaat Bangkok en vertrekt naar Khao Yai National Park, het nog grootst zijnde regenwoud in Z.O. Azië. Het park huisvest nog aardig wat diersoorten in het wild. Zo zult u tijdens uw bezoek zeker veel apen tegenkomen en bestaat eveneens de kans dat u olifanten in het wild ziet, alhoewel deze kans niet zo heel groot zal zijn. Verder zult u genieten van een geweldige natuur met enkele mooie panorama’s. Ook maakt u een wandeling naar één van de watervallen en bestaat in de avond de mogelijkheid om (facultatief) een avond safari te maken. In de middag arriveert u bij uw resort.
Overnachting in Khao Yai.

Dag 02 Khao Yai – Korat – Nangrong (230 km)
Vandaag gaat u verder de “I Sarn” in, de Thaise naam voor het oostelijk deel van Thailand. De reis gaat verder naar het pottenbakkers dorp Ban Dan Kwian waar het ambacht nog steeds op traditionele wijze wordt uitgevoerd. De eenvoud van vervaardiging en de giga grote ovens zijn voor ons westerlingen ongekende werkmethodes en indrukwekkend om te zien. Lunch in een lokaal restaurant. Vervolgens gaat u verder oostwaarts en brengt u een bezoek aan “Prasat Hin Khao Phanom Rung”, één van de meest indrukwekkende Khmer tempels in Z.O. Azië. Phanom Rung wordt gezien als één van de meest bewaarde geheimen van Thailand daar de tempel voor publiek nog niet zo heel lang geleden werd geopend. De tempel, welke daterend uit de 10e eeuw, is gebouwd op de top van een niet meer werkende vulkaan vanwaar u een wijds uitzicht heeft over o.a. Cambodja en de hoogvlakte van Khorat. In de loop van de middag arriveert u bij het Phanomrungpuri Resort * * * voor overnachting.

Dag 03 Nangrong – Surin – Roi Et – Khon Kaen (375 km)
Na het ontbijt gaat u via verder naar Ban Ta Klang, een opvangplaats voor olifanten. Ban Ta Klang, met als slogan “bring the elephant home”, (aanbevolen door het WSPA) is een dorp van het “Kui volk” die oorspronkelijk uit India afkomstig zijn en werden eeuwen geleden gezien als de beste olifantentrainers. De Kui leeft samen met de olifant en elk huis bezit dan ook 1 of meerdere olifanten die een plek onder of naast het huis hebben. Na dit bezoek gaan we verder naar Roi Et. Hier bezoekt u de “Phraphuttha-rattana-mongkol-maha-mani” immage, bij de “Wat Buraphaphiram” tempel. Dit boeddhabeeld, dat een hoogte meet van 68 meter, is in zijn soort het hoogste ter wereld. Lunch in een lokaal restaurant. In de loop van de middag arriveert u in Khon Kaen, de districtshoofdstad van oost Thailand en tevens een van de grootste steden van het land. Khon Kaen is een levendige stad met veel restaurants en winkels. U logeert midden in het centrum en in de avond is het zeker leuk om even door de stad te “dwalen”!
Overnachting in het Princess Thani Hotel * * * / *

Dag 04 Khon Kaen – Dan Sai (295 km)
Via Chum Phae rijden we naar Den Sai en passeren we het Nam Nao National Park. Vervolgens gaat u via wegnummer 12 verder naar Lomsak, een schitterende route met imponerende panorama’s. Ook zien we borden die waarschuwen voor overstekende olifanten, maar de kans dat de jumbo’s komen kijken naar voorbij rijdende auto’s is echter zeer klein. Via Lomsak draait de route zich naar Noord Oost Thailand en ook deze, zeer rustige, weg is een meer dan prachtige route! Lunch en route in een lokaal restaurant. U arriveert in Dan Sai en vannacht overnacht u in het Phu Pha Nam resort. Vanuit het resort heeft u een adembenemend uitzicht over het Phu Kradung en omliggende gebergte. Het resort herbergt tevens diverse diersoorten zoals o.a. neushoornvogels, zwanen, struisvogels, papegaaien, buffels, rendieren en paarden. Een heel bijzonder resort!!!
Overnachting in het Phu Pha Nam resort * * *.

Dag 05 Dan Sai – Wang Saphung (110 km)
We doen het lekker rustig aan en in de ochtend kunnen we nog even zwemmen. Rond 11:30 uur vertrekken we en rijden we, via de zogenaamde bloemenweg met links en rechts bloemkwekerijen, naar Huay Krating, een groot meer in de bergen dat ook wel de bijnaam “Klein Zwitserland” van Thailand heeft. Hier gaan we op een, van natuur materialen gemaakt, “huisjesraft” een “dobbertocht” op het meer maken. Een zogenaamde longtailboot sleept ons “ huisjes raft” naar het midden van het meer waar we al “dobberend” en in alle rust van onze lunch gaan genieten. Ook zwemmen in het meer is desgewenst mogelijk. Willen we wat extra bestellen, bijvoorbeeld even wat drinken, dan hijsen we het vlaggetje en komt het bootje weer. Ook wanneer je naar het toilet moet, hup, even vlaggetje hijsen en het bootje komt je even ophalen. Je zou er een spelletje van kunnen maken. Vervolgens bezoeken we “Monkey Mountain”. Zodra de apen ons zien komen ze nieuwsgierig naar beneden om te zien of we wat “lekkernijen” hebben meegenomen. Soms zijn het er wel honderden. Ook nemen we een kijkje bij het speciaal voor de apen aangelegde zwembad waar ze bij erg warm weer een voor een in “plonzen”. Daarna gaan we verder naar een Thaise boerderij waar we een BBQ zullen nuttigen en tevens overnachten. De boerderij is bereikbaar via een 2 km lang onverhard weggetje en ligt in alle rust op een afgelegen plek in de velden. Er is geen elektriciteit maar is “selfsupporting”. Zo pompt men bijvoorbeeld zijn eigen water en is het mooi om te zien hoe men zich hier in alles weet te behelpen. Na aankomst maken we samen met de Thaise boerenfamilie een korte wandeling over het land en zien we wat ze hier allemaal verbouwen. Zo zien we o.a. ananassen, chilipepers, papaya, koffie, cashewnoot, macadam ia, doerian, pomelo en jackfruit bomen en dadelpalmen. Daarna genieten we van de zonsondergang en worden de kaarsen, fakkels, kampvuur en BBQ ontstoken. De sfeer is heel uniek, romantisch zelfs, en de kans is tevens groot dat we honderden sterren zullen zien.
De overnachting brengt u door in een comfortabele safari tent die voorzien is van alle gemakken zoals een ruime privé badkamer met toilet en “open air rainshower” met warm water. De tenten zijn verder compleet ingericht en voorzien van o.a. een uitstekend 2 persoons bed en een zeer ruim terras met buiten zitje en 2 heerlijke schommelstoelen. Vanaf uw terras is het in de vroege ochtend in alle rust genieten van het ochtendgloren met wellicht een prachtige zonsopgang.

    

    

Dag 06 Fietsen in het boerendorp Wang Saphung

NL 014 rij 4 foto 1 NL 014 rij 4 foto 2 NL 014 rij 4 foto 3

Een bijzondere dag staat ons te wachten! Om 09:00 beginnen we aan een fietstocht en gaan we door het dorp en langs de landerijen fietsen hetgeen een hele belevenis is. In dit niet toeristische dorp zijn wij namelijk de belevenis en iedereen zwaait ons dan ook vrolijk tegemoet! We maken diverse stops en overal zijn we zeer welkom. Ook een bezoek aan een typische traditionele boerenwoning. Verder zijn de vele originele houten woningen voor ons heel fotogeniek en overal worden we vriendelijk begroet. Het is duidelijk dat de Thai er hier een geheel andere levensstijl op na houdt! Niemand lijkt zich hier ergens druk over te maken en hier gaat het leven dan ook zijn eigen gang. De bijzonder relaxte en zeker ook leerzame fietstocht duurt ongeveer, alle stops meegerekend, 2,5 uur ( voor degene die niet kunnen fietsen zullen wordt ander vervoer geregeld).
Na de lunch, in een lokaal restaurant, in Nong Hin een bezoek aan het “Little Kunming” van Thailand, een uitgestrekt gebied met veel karst en kalksteen rotsen en miljoenen jaren oud zijnde grotten. We maken een korte wandeling langs de kalkstenen en gaan vervolgens per longtailtractor de berg op. Om van een adembenemend uitzicht te genieten lopen we via een (goede ) trap naar boven. Hiervandaan kijkt u uit over het karststeen gebergte dat miljoenen jaren oud is. In de loop van de middag arriveren we weer op de Sirila Farm.
Overnachting in een safaritent.

NL 014 rij 5 foto 1  NL 014 rij 5 foto 2  

Dag 07 Wang Saphung – Chiang Khan – Nong Khai (ontbijt en lunch) 290 km

NL 014 rij 6 foto 1  NL 014 rij 6 foto 2  NL 014 rij 6 foto 3

Na het ontbijt rijden we op een goed uur verder naar Chiang Khan dat is gelegen aan de Mekong rivier met aan de overkant Laos. Het dorp, met bijna uitsluitend houten woningen, is nog zeer authentiek en beschikt over de oudste guesthouses van Thailand die volledig van teakhout zijn opgetrokken. Bovendien zijn ze bijzonder goed onderhouden en een foto zeker waard. We dwalen even door het dorp met zijn bijzonder rustige sfeer en uitstraling dat ons doet denken aan lang vervlogen tijden. Daarna maken we een boottocht over de Mekong rivier en varen we dicht langs de oevers van Laos. Met een beetje geluk zien we hoe buffels en koeien een bad in de rivier nemen terwijl Laotiaanse kinderen ons van de kant vandaan vrolijk tegemoet zwaaien. De lunch nuttigen we in het Keang Khut Khu River Resort en hiervandaan genieten we van een heel mooi uitzicht over de rivier. Vervolgens verder naar de plaats Nong Khai en slingert de route zich langs de Mekong rivier en genieten we regelmatig van prachtige panorama’s. In Nong Khai brengen we een bezoek aan de Sala Keaw Ku beeldentuin. In deze tuin zien we een enorme collectie imposante beelden, waarvan sommigen meer dan 35 meter hoog, welke een mix tussen het hindoisme en boeddhisme ten toon geven. Het is daarom dat vele boeddhisten eigenlijk niet goed raad weten met deze, enigszins bizarre, beelden. Dat het stuk voor stuk kunstwerken zijn staat wel vast. Een bezoek aan de ze tuin is dan ook zeker de moeite waard. De beelden zijn in de jaren 70 deels gemaakt door de monnik Luang Pa Bunleua Surirat. Tijdens zijn werkzaamheden installeerde hij torenhoge luidsprekers en was voor hem Donna Summer zijn favoriete zangeres en het nummer “Hot Shot” zijn favoriete nummer! Inmiddels leeft de monnik zelf al jaren niet meer bij deze kunstwerken en zou zijn “uitgeweken” naar Laos waar hij ook zou zijn overleden. Zijn werkzaamheden worden door volgelingen tot op heden ten dage nog steeds voortgezet waardoor deze imposante collectie zich meer en meer uitbreidt!
In de namiddag arriveren we bij het treinstation en nemen we in de vroege avond de slaaptrein 2e klas met airco terug naar Bangkok.

Dag 08 Bangkok ontbijt
In de vroege ochtend arriveert u weer in Bangkok en eindigt uw programma.

Bovengenoemd programma is onder voorbehoud van programma wijzigingen. Enkele programma items zijn afhankelijk van de weersomstandigheden.

 

Reissom

Vanaf € 998– per persoon bij 2 personen (2pk)

Inclusief

  • Alle genoemde bezienswaardigheden/excursies en transfers
  • Entreegelden
  • Transport per deluxe airco minivan
  • Dagelijks ontbijt, 6 x lunch, 1 x diner
  • Treinticket Nong Khai – Bangkok op basis van 2e klas airco slaapplaats
  • Engels sprekende gids

Exclusief

  • Fooien
  • Overige uitgaven

Hoogtepunten van deze reis!

Dit is puur Thailand. En een overnachting in een prachtige safaritent!

Routekaartje

Dwars d.d. rijstvelden v Nrd.Oost NL 070